Pitkään hautunut ajatus omien nettisivujen päivittämisestä 2020-luvulle otti askeleen eteenpäin toukokuussa 2020, kun vietin Korona-kevään talvilomaviikkoa. Vanha sivusto oli aikanaan tehty nopeasti WordPressillä ja sisällöt siirretty koneellisesti tätä edeltävältä Drupal-saitilta, joten siivottavaa oli niin sisällöissä kuin tekniikassa ja tietokannassakin. Tavoitteena uusi ilme, eritellyt osiot digimarkkinoinnille, nettiasioille ja valo-/videokuvaamiselle sekä matalampi kynnys tehdä jatkossa sisältöä. Aikaa annoin itselleni max. 4 päivää. Toimeen siis!

Alla kerron pääpiirteittäin prosessin. Taka-ajatuksena tässä on se, että tulen myöhemmin paneutumaan näihin vähän tarkemmin > sisältöä sivuille, JES!

Palvelinasiat

Koska kyseessä oli oma projekti, annoin itselleni luvan laittaa mutkia suoraksi. Näin ollen localhost-asennukset jäi ja hoidin homman suoraan lopullisella palvelimella, jossa minulla on testausta ja kehitystä varten alidomain. Jos suunnittelet samaa, niin tässä työvaiheet:

  1. Varmuuskopioi sivusto, eli kaikki tiedostot FTP:llä talteen omalle koneelle. Jos etsit hyvää FTP-clientia Macille, suosittelen lämpimästi Forklift-nimistä ohjelmaa.
  2. Kopioi MySQL-kanta. Koska tiesin, että tulen aloittamaan tämän suhteen puhtaammalta pöydältä, otin erikseen kopion vain WordPress-tauluista myöhempää käyttöä varten. Lisäksi arkistokopio koko kannasta.
  3. Luo uusi tietokanta (esim. PhpMyAdminilla) ja vie edellisessä vaiheessa varmuuskopioidut WP-taulut tähän tietokantaan.
  4. Luo uusi kansio alidomainin hakemistoon ja kopioi varmuuskopioidut tiedostot sinne.
  5. Jotta kirjautuminen kopioidulle sivulle onnistuisi, täytyy käydä vielä tietokannan Options-taulussa määrittämässä “home” ja “siteurl” uusiksi, jotta kirjautuminen ei osoita väärään paikkaan.
  6. Siinäpä se, nyt sivustolle pitäisi päästä kirjautumaan uudessa osoitteessa ja sinulla on täydellinen klooni sivustosta.
  7. Asenna vielä Velvet Blues Update URLs -lisäosa ja aja sillä linkitysten päivitys. Näin mikään uudella sivulla ei viittaa livenä olevaan sivuun. Huom. Tätä lisäosaa ei ole päivitetty hetkeen, joten käyttö omalla vastuulla. Tarvitset sitä tasan kerran aina, kun siirrät sivuston palvelimelta toiselle, joten poista se käytön jälkeen.

WordPress-teema

En ole mikään varsinainen WordPress-koodari, joka tekisi jokaisen projektin nollasta tai ylläpitäisi omaa teemakirjastoa. Varsinkin tässä projektissa nopeus ratkaisi, joten suunta kohti valmisteeman hankintaa. Aiemmissa projekteissa olen käyttänyt muutamia valmisteemoja ja muokannut niitä sopiviksi, joten tiesin mitä haluan.

Netti on pullollaan WordPress-teemoja, mutta niiden hankinnassa kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja tutkia niin ominaisuuksia kuin taustaakin. Kukaan ei halua asentaa omille sivuilleen takaovia kutsumattomia vieraita varten. Itse käytän teema- ja lisäosahankinnoissa yleensä Envato Marketia, suosittelen lämpimästi. Envatossa teemat eivät montaa kymppiä maksa ja sillä rahalla saa päivittyvän, turvallisen teeman, sekä teknistä tukea yleensä ainakin 6kk.

Tästä näet eniten myyneet WP-teemat

Ulkoasu ja mobiili

Kun värit ja fontit sekä sivujen herokuvat ja -videot oli valittu, oli loppu ulkoasun hieromista CSS:n avulla sekä responsiivisuuden varmistaminen. Valmisteemat yleensä taipuu mobiiliin nätisti, mutta yleensä jonkin verran joutuu jumppaamaan sen kanssa, missä järjestyksessä kuvat ja tekstit pinoutuu ja kuinka tiiviisti asiat esitetään. Niin nytkin.

Tätäkin hommaa riittää vielä tulevaisuuteen, koska nettisivut harvoin valmistuvat, varsinkaan omat.

Testaus ja julkaisu

Tätä kappaletta kirjoittaessa on menossa projektin päivä nro 4, eli olen äärimmäisen hyvin aikataulussa. Sivusto on testattu deskarissa ja mobiilissa ja kun tämä artikkeli on kirjoitettu loppuun, voin siirtää sivut liveksi. Tämä tapahtuu käytännössä tekemällä ensimmäisessä kohdassa mainitut asiat, mutta niin, että nyt siirretään kehitysosoitteesta varsinaiseen osoitteeseen. Tässä kohtaa tyhjennän olemassaolevan tietokannan ja siirrän sinne tämän uuden. Näin pääsen eroon kaikesta vanhasta Drupal-kuonasta, mikä kannassa vielä majaili.

Jatkossa siis tarkemmin näitä vaiheita ja jatkokehitystä. Tulen esittelemään mm. lisäosia, joita käytän. Happy surfing!