Olen tässä syksyn aikana seurannut LinkedIniä normaalia enemmän ja ainakin omassa kuplassani havainnut pari asiaa. Digimarkkinoinnin tekijöille on hurjasti kysyntää ja toisaalta tekijöitä on paljon markkinoilla. Mielenkiinnosta olen lueskellut niin avoimia paikkoja kuin työpaikkaa etsivienkin kirjoituksia ja työkokemus on asia, mikä nousee usein esiin niin vaatimuksena kuin puutteenakin. Klassinen muna-kana -tilanne siis. Päätinkin siksi hieman avata omaa historiaani ja kokemuksen karttumista, toivottavasti tämä toimii rohkaisijana monelle digimarkkinoijan työtä etsivälle ja ehkä myös silmiä avaavana historiana joillekin rekryäjillekin.
Itse päädyin ensimmäiseen työhön digimarkkinoinnin parissa ilman mitään alan koulutusta. Myöskään mitään alan työkokemusta minulla ei ollut, lukuunottamatta freelancer-projekteja, jotka löyhästi liittyvät verkkosivuihin ja markkinointiin. Kuten yleensäkin elämässä, ajautuminen digimarkkinoijan tehtäviin on ollut monen asian ja onnekkaan yhteensattuman summa, mutta tällä alalla aika monta vuotta tarponeena, olen miettinyt monesti, mistä kaikesta se oma osaaminen ja kokemus oikeastaan koostuukaan. Oma urapolkuni siis on edennyt näin:
Tehtävä: Myyjä
Ensimmäinen työpaikkani oli Veljekset Keskisellä Tuurissa. Aloitin kesätöissä seuraavana päivänä siitä, kun täytin 15. Muistan edelleen sen puhelun, kun kysyttiin, että voitko aloittaa huomenna? Keskisellä olinkin töissä aina, kun se oli koulun ohessa mahdollista siihen asti, kun armeija kutsui. Työtehtävä oli aluksi yksinkertainen: hyllytä pesuaineita ja muovituotteita. Ajan kuluessa tuli lisää vastuuta, toimin lopulta osastovastaavan tuuraajana. Mukaan mahtui myös täysin käsittämättömiäkin tehtäviä. Raivasin mm. kirveellä ensimmäisen karavaanarialueen saunan paikan joen rannassa olevaan pöpelikköön. Kirveskin oli mallia halkaisu. Ensimmäisistä palkoista säästin, jotta sain ostettua halkomallisen ensimmäisen Nokian, myöhemmin hankin perheemme ensimmäisen tietokoneen ja viimeisistä tileistä ostin ensimmäisen auton. Mitä muuta kuinmuistoja tästä jäi käteen ja miten tämä työ on auttanut eteenpäin?
- Täsmällisyys ja tarkkuus. Täällä arvostettiin näitä kahta asiaa ja niin täsmällisyyttä kuin tarkkuuttakin olen tarvinnut läpi elämän. Digimarkkinoinnissa tarkkuus on esim. virheetöntä tekstiä, täsmällisyys on oikeaan aikaan tehtyjä toimenpiteitä ja aikataulussa pysymistä. Nykyään ei enää kellokorttia tarvitse vilautella, mutta aivot oppivat jo nuorena, että nyt tarkoittaa nyt, eikä kohta.
- Asiakaspalvelu. Digimarkkinointi on isolta osalta asiakaspalvelua ja asiakkaan tuntemista. Lisäksi se mainostoimistomaailmassa asiakkaan asiakkaan tuntemista. Keskisellä selkärankaan iskostui käsitys kausiajattelusta ja siitä, mitä myydään, miten, milloin ja kenelle. Ehkä tärkeimpiä osaamisalueita myös digimarkkinoijalle.
- Nöyryys ja itseluottamus. On se työ mitä tahansa, siihen mahtuu aina paskoja tehtäviä. Nekin on vaan tehtävä. Itse ajattelen näissä tilanteissa vielä tänäkin päivänä niin, että ainakin teen parasta paskaa mitä on mahdollista tehdä. 25 vuotta sitten johtamiskulttuuri oli hieman erilaista kuin tänään, mutta silloinkin riitti, että tekee parhaansa.
Tehtävä: Roudari
Roudari kuulostaa aika alentavalta titteliltä, mutta sallin itselleni sen käytön. Kaikki ainakin tunnistavat, mistä on kysymys. Kävin lukiovuosina kotipaikkakunnan nuorisoseuralla roudaamassa esiintyvien artistien kamoja ja auttamassa laitteiden pystytyksessä. Erään kerran keikalle tuli Apulanta ja rohkaistuin kysymään heidän valomieheltään, että miten tätä hommaa pääsee tekemään oikeasti, onko jotain koulutusta? Hän sitten neuvoi hakeutumaan joko Teatterikorkeakouluun tai Tampereen ammattikorkeakouluun Taiteen ja Viestinnän osastolle. Näin tein ja muistan silloisen lukion oponi kehoittaneen minua hakemaan myös johonkin sellaiseen kouluun, johon pääsisin. Teatterikorkeaan en päässyt, mutta olin yksi niistä 15:stä, jotka aloittivat vuosituhannen alussa valaistussuunnittelun opiskelun Tampereella. Näin jälkikäteen ajateltuna jätin tulevaisuuden aika ohuen korren varaan, mutta toisaalta sillä hetkellä en nähnyt sitä mahdollisuutta, että opiskelupaikkaa ei heruisi.
Sille tielle jäin ja opiskelun ohessa tein keikkaa sen verran paljon, että valmistuminenkin venähti, mutta Medianomi AMK:n tutkinto on taskussa ainoana tutkintona. Koulu toimi mainiona ponnahduslautana alan töihin, mutta varsinainen osaaminen kerättiin kuitenkin kentältä. Vuosien saatossa roudarista kuoriutui operaattori, visuaalinen suunnittelija ja ennen kaikkea tekninen suunnittelija. Palveltuja bändejä ja artisteja kertyi yli 200, suunnittelin käytännössä isojen festivaalien teknistä toteutusta valojen osalta, olin mukana TV-tuotannoissa Euroviisuista Big Brotheriin, rakensin messuja ja kiersin muutaman vakiobändin kanssa. Mieleenpainuvimpia työnantajia ovat olleet Nightwish, Timo Rautiainen, Maija Vilkkumaa ja Apulanta. Niin, tämä samainen Apiksen valomies, jolta sain opiskeluvinkin, soitti vuosia myöhemmin ja tarjosi omaa paikkaansa minulle. Tähän myös urani valaistussuunnittelijana (roudarina) päättyi, eli voidaan puhua todellakin ympyrän sulkeutumisesta.
Tämä työ on tehnyt minusta sen mitä olen ja siitä olen myös kerännyt tärkeimmät työkokemukset, mitä digimarkkinoinnissakin tarvitsen:
- Ongelmanratkaisukyky. Ei ollut keikkaa, missä ei olisi ollut teknisiä ongelmia. Ne piti ratkaista, yleensä nopeasti, ilman kunnollisia työkaluja ja väsyneenä. Minulle kehittyi vuosien saatossa tietynlainen kyky ajatella aina hieman ennakkoon kaikkea sitä, mikä tulee menemään pieleen ja valmistautumaan siihen. Tätä ajattelutapaa käytän nykyäänkin lähes päivittäin. Itse asiassa digimarkkinoinnin parissa työskennellessä parasta on mielestäni ongelmat ja niiden ratkaisu.
- Deadlinet ja paineensietokyky. Suoran TV-lähetyksen alku on deadline. Siihen deadlineen mennessä saadaan valmiiksi mitä ehditään. Yksittäisen jäähallikeikan alku on liukuva deadline, artisti voi aloittaa puoli tuntia myöhässä, jos paras mahdollinen asiakaskokemus siitä vaatii. Tämän ajatuksen sisäistäminen ja selittäminen digimarkkinointia ostavalle asiakkaalle on tärkeä taito. Tehdäänkö mitä ehditään, vai mitä osataan?
- Projektin- ja itsensä johtaminen. Festivaalin teknisessä toteutuksessa on aika monta liikkuvaa osaa ja näiden osien pitäminen hyppysissä on suoraan verrattavissa mihin tahansa markkinointiprojektiin. Asiantuntija on asiantuntija tehtävästä riippumatta ja asiantuntijan on osattava johtaa itseään, koska hän tietää parhaiten miten osaamansa asian suorittaa.
- Kokonaisuuden hahmottaminen. Edelliseen kohtaan olennaisesti liittyvä taito. Digimarkkinoijankin on nähtävä kokonaisuus, ei yksittäistä kampanjaa, kanavaa tai toimenpidettä. On myös ymmärrettävä, mitä ympärillä tehdään, mikä on eri asioiden ja tekijöiden rooli ja miten ne vaikuttavat toisiinsa.
- Omaksuminen. Oli kyseessä sitten uusi tekninen laite, ohjelmisto, prosessi tai mikä vaan, on tärkeää pystyä omaksumaan se nopeasti. Ala muuttuu nopeasti ja valtavasta tietomassasta on osattava suodattaa olennainen.
- Luovuus ja visuaalisuus. Näitä ominaisuuksia en saanut syntyessä, opin ne työn kautta. Molempia tarvitsen, vaalin ja arvostan vielä nykyäänkin.
- Työmoraali. Pisin työpäiväni oli 72h ilman unta. Se ei ehkä ole moraalikehun paikka, mutta vuodet opettivat tekemään asiat valmiiksi ja mahdollisimman hyvin. Työmoraali tosin tulee eteläpohjalaisena jo äidinmaidossa.
- Nauru. Jos työhön ei liity naurua, eikä se ole hauskaa, vaihda työtä. Mainittakoon, että naurun puute ei todellakaan saanut minua vaihtamaan työtä ja uraa, siihen johti ihan muut syyt, jotka ovat jonkin toisen postauksen aihe.
Tehtävä: Työtön
Keikkahommien jälkeen elämässä oli ajanjakso, jolloin ensin pyöritin omaa yritystä ilman osaamista, eikä se päättynyt hyvin. Kokeilin kaikenlaista, mm. lehtien myymistä ja olin ihan vaan työttömänäkin. Samalla vaihtui myös asuinpaikkakunta. Tästä ajastakin jäi kuitenkin takataskuun muutama tärkeä kokemus.
- Aina ei mene hyvin, eikä kaikki aina onnistu. Siltikään ei pidä luovuttaa.
- Älä anna muiden sanoa, mitä osaat tai voit tehdä. Sinä tiedät sen parhaiten.
- Joskus on hyvä vain olla ja antaa ajatusten kirkastua.
- Pidä huoli ystävyyssuhteistasi.
Tehtävä: Autonpesijä
Työttömyysjakson aikana tulin kysyneeksi löytyisikö mitään myyjän hommia paikallisesta Prismasta. Niitä ei löytynyt, mutta autonpesua oli tarjolla. Siispä pesemään autoja! Tässä hommassa pääsin käyttämään kaikkea sitä kokemusta, mitä vuosien saatossa oli kertynyt. Asiakaspalvelua, tarkkuutta, uusien asioiden ja teknisten laitteiden omaksumista, työmoraalia. Hauskaakin oli! Tässä työssä opin sen, että vaikka teet työsi miten hyvin tahansa, viimeinen pieni yksityiskohta (puskuriin juuttunut hyttynen, mikä ei lähtenyt pesussa) on se asia, mikä määrittää lopullisen asiakaskokemuksen.
Tehtävä: Myyjä
Autonpesun kylkeen alkoi sittemmin tulla myös niitä haettuja myyjän tehtäviä Prisman puolella ja pikkuhiljaa siirryin siisteihin sisähommiin. Myyjänä ja sittemmin tuoteryhmävastaavana kului muutama vuosi. On sanomattakin selvää, että asiakaspalvelukokemus ja ihmistuntemus auttoivat tässä työssä ja toisaalta työ vahvisti näitä molempia. Prismassa pääsin käyttämään melkein kaikkia oppeja, mitä vuosien saatossa olin itselleni kerännyt. Asiat, mitkä vahvistuivat entisestään tämän työn aikana olivat:
- Pikkutarkkuus ja kaupallinen ajattelu. Vietin paljon aikaa hyllyjen välissä miettien, miten tästä tehdään myyvempi.
- B2B vs B2C. Tuoteryhmävastaavana olin sekä ostaja että myyjä. Opin lukemaan B2B -myyjiä kuin avointa kirjaa, taito jota tarvitaan varsinkin mainostoimistomaailmassa. Ne on aika vekkuleita kevereita välillä.
- Kuluttajakaupan ymmärtäminen. Mitä asiakkaan mielessä liikkuu? Myynkö tuotetta, ominaisuuksia vai fiilistä? Harkitseeko asiakas, vai onko konversio mielessä? Mitenkäs lisämyynti?
Tehtävä: Kaikki muu säätäminen matkan varrella
Palkkatöiden ohella harrastin verkkosivujen koodailua ja tein jonkin verran printtijuttujakin. Lähinnä omaan käyttöön, omalle bändille tai tutuille. Mutta joitain asiakkaitakin vuosien saatossa oli. Tässä kohtaa voi jo ehkä sanoa, että mitään varsinaista osaamista ei ollut, mutta visuaalinen silmä sai treeniä, perusymmärrys nettisivujen rakenteesta tuli opeteltua ja osasin käyttää Photoshopia, jotta sain tehtyä elämäni ensimmäisen työhakemuksen. Ja mielenkiintoa uuden oppimiseen riitti.
Tehtävä: Digimarkkinoinnin asiantuntija
Tähän tehtävään siis tein elämäni ensimmäisen kirjallisen työhakemuksen. Kyseessä oli Prismaa pyörittävän osuuskaupan, eli Keskimaan, uusi positio. Digimarkkinoinnista ei silloin vielä edes puhuttu, mutta siitä pohjimmiltaan oli kysymys. Voisin veikata, että paikan saamisen vaikutti eniten se, että tunsin yrityksen ja toisaalta yrityksessä tiedettiin, miten teen töitä. Savisilta festivaalipelloilta kasvatettu työmoraali kantoi tässä kohtaa jonkinlaista hedelmää. Voin toki olla väärässäkin, vaakakupissa saattoi painaa jokin muukin. Mutta koska varsinaista kokemusta tästä hommasta ei ollut, täytyi perusteena olla aiempi työhistoria ja harrastuneisuudesta hankittu ohut kokemus ohjelmistoista ja kuvankäsittelystä. Joka tapauksessa sain homman, aloitin nollasta ja loppu on historiaa. Ne, jotka ovat minua seuranneet eri kanavissa, tietävät tarinan tästä eteenpäin. En sitä tähän postaukseen enää tiivistä, olkoon sekin erillisen kirjoituksen aihe, jos elämänkertahömpälle on kiinnostusta. Sen verran kuitenkin haluan seitsemää vuotta Keskimaan digimarkkinoinnin peräsimessä avata, että tiivistän lopuksi ne tärkeimmät työkokemukset, mitä itse arvostan ja jotka ovat minua eteenpäin vieneet.
Digimarkkinoijan tärkeimmät työkokemukset
- Kokonaisuuden hahmottamiskyky. Ei ole väliä, oletko kerännyt tämän kokemuksen puutarhasuunnittelusta vai juniorijoukkueen apuvalmennuksesta. Kokonaisuuden hahmottamiskyky on kyky, jonka voi viedä mihin tahansa ympäristöön. Se on kyky joka on tai ei ole, ja sen voi oppia.
- Analyyttinen ajattelukyky. Mitä tahansa teetkin, pysähdy miettimään miten se tekeminen vaikuttaa muihin asioihin. Kehitä analyyttista ajatteluasi arjessa ja muuta se digimarkkinoinnin salaiseksi aseeksi.
- Asiakaspalvelukokemus. Sanovat, että McDonaldsissa töissä olleet ovat parhaita työntekijäitä. Uskon tämän. Harjoittaa sekä paineensietokykyä, että asiakaspalvelutaitoja. Digimarkkinointi on asiakaspalvelua.
- Ongelmanratkaisukyky. Seuraavan kerran kun työssäsi törmäät ongelmaan, piirrä se paperille ja yritä ratkaista se. Ei tarvitse olla oma ongelma, kunhan yrität ratkaista sen.
- Uusien asioiden omaksuminen. Seuraavan kerran, kun huomaat ajattelevasi, että sinun ei tarvitse onneksi opetella käyttämään asiaa X, koska et tarvitse sitä, niin opettele käyttämään sitä. Tulet tarvitsemaan. Digimarkkinoija ei kahta samanlaista päivä näe, eli hanki kokemusta uusien asioiden omaksumisesta, jatkuvasta muutoksesta ja sen mukanaan tuomasta ahdistuksesta.
- Markkinointi- ja myyntitaidot. Digimarkkinointi on vain myyntiä ja markkinointia digi -etuliitteellä.
Digimarkkinoijan alan kokemus
Työkokemus on siis omasta mielestäni työhän liittyvää kokemusta, alasta riippumatta. Muista kuitenkin olla realisti. Jos yritys etsii Digimarkkinoinnin päällikköä, jolla on käytännön kokemusta vaikkapa Google-mainonnasta, niin silloin sitä tarvitsee olla. Työ, joka vaatii substanssiosaamista, vaatii sitä. Haluan kuitenkin rohkaista ajattelemaan, että kokemus on kokemusta riippumatta siitä, mistä se on hankittu. Se riittää saamaan jalan oven väliin sellaiseen tehtävään, jossa pääset hankkimaan vahvempaa substanssiosaamista, mikä käytännössä tarkoittaa työkalujen ja markkinointitaitojen yhdistämistä. Pelkkä markkinointiosaaminen ei riitä, jos ei osaa käyttää työkaluja, mutta toisaalta pelkkien työkalujen osaaminen ei auta, jos ei ymmärrä, mitä markkinointi on. Tässä muutama vinkki alan kokemuksen kartuttamiseksi ilman työpaikkaa:
- Aloita projekti nimeltä Omat nettisivut. Dokumentoi projekti. Tee projektisuunnitelma, aikataulu, suunnittele sisällöt ja ulkoasu.
- Pura tämä projektisuunnitelma blogiksi ja kirjoita postauksia eri vaiheista varastoon.
- Toteuta tai tarvittaessa opettele toteuttamaan nämä nettisivut. Nettisivuja oppii tekemään tekemällä nettisivuja.
- Jatka projektin dokumentoimista blogipostausten muodossa. Sisällöntuottajaksi oppii tuottamalla sisältöä.
- Perusta Google Tag manager -tili ja Analytiikka-tili ja asenna analytiikka käyttäen Tag manageria.
- Perusta Facebook-sivu, Instagram-tili, Facebook Business Manager -tili ja mainostili. Asenna Facebook-pikseli Tag managerilla
- Jaa uusien nettisivujen sisältöä näihin kanaviin. Jälleen kerran, sisältöä oppii tuottamaan tuottamalla sitä.
- Opettele FB:n mainonnanhallinta. Tee julkaisustasi mainos vaikka 2€ budjetilla. Opi kokemuksesta.
- Muista taas kirjoittaa tästäkin blogiin
- Toista kohdat 6,7 ja 8 kaikkien somekanavien kohdalla, joissa haluat olla.
- Seuraa analytiikkaa, kerää data ja analysoi
- Kehitä sisältöä analyysin pohjalta
- Opettele hakukoneoptimoinnin perussäännöt
- Hakukoneoptimoi sivustoasi
- Ja muista kirjoittaa tästä kaikesta
Tästä voit sitten laajentaa verkkokaupan rakentamiseen ja optimointiin, Google-mainontaan ja kehittää omaa osaamistasi sekä erikoistua halutessasi johonkin tiettyyn osaamisalueeseen. Tällä tahdon sanoa, että alan kokemusta voi kerryttää myös ilman, että kukaan maksaa siitä palkkaa. Omien nettisivujen ylläpitäminen ei loppujen lopuksi maksa paljon, itse pidän oman osaamisen markkinoinnin rahallisena kattona 20€ kuukaudessa. Kerää verkostoa vaikka LinkedInissä, liity Facebook-ryhmiin, kysy vinkkejä ja sparrausta. Youtube on täynnä hyvää opiskelumateriaalia, yritykset tuottaa materiaalia ja oppaita. Kynnys opetella uutta on matala ja uuden opettelu on ainoa oikea tapa kehittyä. Kunhan muistaa kokeilla sitä opeteltua myös käytännössä niissä omissa kanavissaan,
Lopputuloksena saat ymmärrystä siitä, mistä koko hommassa on kysymys, teknistä osaamista, sisällöntuotantotaitoa ja tärkeimpänä valmiin portfolion osaamisestasi.
Digimarkkinoinnissa ei ole saatavilla pikavoittoja, eikä sellaista ole luvassa ole urallakaan. Ala kehittyy kuitenkin sellaista vauhtia, että vuodessa ehtii tapahtua paljon. Kannattaa siis miettiä, käyttääkö sen vuoden kiipeämällä harjoittelijasta asiantuntijaksi ja oppimalla koko ajan lisää, vai odottamalla sitä unelmapaikkaa Headmaster of Unicornsina.
Jos tämä herätti mielipiteitä, ajatuksia tai kiinnostusta muuten vaan, niin vaikkapa Linkkarissa voi olla yhteydessä!