Skip to main content

Kuten aiemmassa tarvepainatusta koskevassa postauksessa totesin, tarvepainatus, eli print on demand, on ollut viime vuosina melko suuren hypetyksen kohteena. Kyseistä liiketoimintaa markkinoidaan helppona tapana tehdä lisätuloa, eli ns. “side hustlena”. Voiko tarvepainatuksella oikeasti tienata lisätuloa tai onko siitä jopa pääasialliseksi tulonlähteeksi? Tutkitaanpa mahdollisuutta hieman tarkemmin.

Esimerkki: Sisustustaulu tarvepainatuksena

Itse myyn tällä sivustolla mm. sisustustauluja omista kuvistani. Itselleni tämä on pitkälti harrastus ja harrastukset tunnetusti maksaa. Ajatus kuitenkin on, että tämä harrastus joskus maksaisi itsensä takaisin, joten katsotaanpa, millainen on yhden sisustustaulun kulurakenne ja tuottomahdollisuus. Sisustustaulu on siitä hyvä esimerkki, että se on äärimmäisen kilpailtu tuote. Tarvepainatuksen periaatteiden mukaisesti “kuka vain voi aloittaa oman yrityksen”, mutta kilpaillulla kentällä tämä ei ole mikään läpihuutojuttu.

Esimerkkituote on siis 40x50cm kokoinen valkoisilla puisilla kehyksillä varustettu ja valmiiksi kehystetty taulu, joka valmistetaan Gelaton POD-palvelussa.

  • Taulun veroton ostohinta on 35,75€
  • Rahti Suomeen maksaa 17,49€
  • Itselläni on käytössä Gelato+ -palvelu, jolloin saan 15% alennuksen rahdeista, rahdin lopullinen hinta on siis 14,87€

Valmiin tuotteet kokonaiskustannus minulle ja asiakkaalle toimitettuna on siis 50,62€

Hinnoittelu ja tuotto

Myyntikate on tietenkin kiinni siitä, mikä tuotteelle laitetaan myyntihinnaksi. Jos tälle taululle laittaa hinnaksi 100€, saat katetta melkein 50€. Jos kuitenkin mietit, paljonko itse olisit valmis taulusta maksamaan ja paljonko sisustustaulut maksavat esim. marketeissa, on todellinen järkevä hinta paljon pienempi. Itse olen lähtenyt hinnoittelussa liikkeelle mahdollisimman järkevistä hinnoista, ja tälle taululle myyntihinnaksi on muodostunut 59,95€

Asiakas siis maksaa minulle taulusta verollisena 59,95€ ja minä Gelatolle 50,62€.
Verkkokaupassa käytän maksunvälittäjänä Stripe-palvelua, joka ottaa jokaisesta maksusta välityspalkkion 1,4%+0,25€. 59,95€ hintaisesta ostosta maksan siis Stripelle 1,09€

Katetta jää näin ollen 59,95€-35,75€-14,87€-1,09€ = 8,24€. Tästä maksan pois ALV:n 24%

Riippuen liiketoimintamallista, tuosta 8,24€ suuruisesta voitosta maksetaan vielä verot joko yrityksenä tai yksityishenkilönä. Itse olen kevytyrittäjä ja käytän OP:n kevytyrittäjäpalvelua. Tilitän siis voitot palveluun ja nostan normaalisti palkkaa. Maksan myös arvonlisäverot.
Kokonaisuudessaan tämän jälkeen laskelma näyttää tältä

  • Laskun loppusumma 8,24€
  • Laskun loppusumma (Alv. 0) 6,64€
  • Arvonlisäveron määrä 1,60€
  • Palvelumaksu 0,33€
  • Palvelumaksun alv (24 %) 0,07€
  • Verot 1,49€
  • Lopullinen tilitys 4,75€

Näin ollen, kun kaikki juoksevat kulut on maksettu pois, jää 59,95€ arvoisesta taulusta minulle 4,75€

Muut kulut

Verkkokaupan ylläpitäminen ei myöskään ole ilmaista. Muita kuluja on mm.

Kuukaudessa siis tärkeimmät kulut, joilla verkkokauppa pyörii ovat n. 60€

Milloin tarvepainatus alkaa tuottaa?

Jos ajatellaan, että verkkokaupassa on myynnissä sisustustauluja, joiden kulurakenne on edellä mainitun kaltainen, tuottaa 13 myytyä taulua 61,75€, jolloin juoksevat kulut tulee katettua. Yhden tuotteen tekeminen ja lisääminen kauppaan vie noin 2 tuntia. Jos lisäät yhden tuotteen viikossa ja haluat maksaa itsellesi tuntipalkkaa esim. 20€, syntyy tästä kuukaudessa työtä ja kustannuksia 8h ja 160€+sivukulut. Käytännössä siis yksi kokonainen työpäivä. Myös verkkokaupan yleinen ylläpito vie aikaa, mutta sisällytetään se esimerkissä tähän yhteen työpäivään.

Jos siis et laske omalle työllesi hintaa, alkaa tarvepainatuskauppa tuottaa kuukausitasolla sen jälkeen, kun olet myynyt 13 tuotetta. Riittää siis, kun myyt yhden kuukaudessa. Näin harrastus maksaa itsensä takaisin.

Jos taas haluat myös omalle työllesi korvauksen ja teet esim. tuon yhden päivän kuukaudessa työtä 20€ tuntipalkalla nettona (n. 30€ bruttona), tulee kuukauden kokonaiskustannuksiksi 8×30€+60€ = 300€. 4,75€ katteella tämä tarkoittaa, että 63 myydyn tuotteen jälkeen olet maksanut itsellesi yhden päivän palkan ja hoitanut juoksevat kulut.

Yhteenvetona

Harva tekee tarvepainatusta pääsääntöisenä tulonlähteenään. Itselleni tämä on puhtaasti harrastus ja harrastus maksaa itse itsensä siinä vaiheessa, kun myyn 13 tuotetta kuukaudessa, eli yhden joka toinen päivä. Jos tekisin tätä kokopäivätyönä ja haluaisin tienata esim. 3000€/kk käteen, pitäis kaupan tuottaa n. 4400€ kuukaudessa. Tämä tarkoittaisi yli 900 tuotetta kuukaudessa ja 30 tuotetta päivässä. Tämä taas vaatisi markkinointia, mikä nostaisi kuluja entisestään.

Oikeanlaisen digimarkkinoinnin avulla tämä kuitenkin on mahdollista, jos käytettävissä on pääomaa ja osaajia. Tämä on sitten kokonaan oma aiheensa.

Alkuperäiseen kysymykseen voi kuitenkin todeta, että tarvepainatuksella voi hankkia ainakin lisätuloa ja periaatteessa sitä voi tehdä myös päätyönään, jos tuotteet ovat sellaisia, että ne oikeasti myyvät.

EXTRAVINKKI: Suosittelen lämpimästi Excel-taulukkoa, mihin rakennat jokaiselle tuotteellesi katelaskurin.

Lisähuomiot

Esimerkin laskelmassa on käytetty mallia, jossa postikulut sisältyy tuotteen hintaan. Postikulut on tutkitusti suurin ostamisen este ja kuluttaja ostaa mieluummin kalliimman tuotteen ilman postikuluja kuin halvemman kalliilla rahdilla.

Koska tarvepainatus-liiketoiminta vaatii jonkinlaista yrittäjyyttä, voi tuotteiden ostohinnat ja kaikki muut juoksevat kulut vähentää verotuksessaan, tämä kannattaa aina huomioida!