Skip to main content

Tämä artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä. Jos hankit palvelun artikkelissa olevien linkkien kautta, maksetaan siitä kirjoittajalle komissio. Artikkeli ei kuitenkaan ole sponsoroitu postaus, vaan täysin omaan kokemukseen perustuva arvio palvelusta.

Digikuvien arkistointi, jakaminen ja varmuuskopiointi nousee jokaisen valokuvaajan ja perheen yhdeksi mietinnän aiheeksi tiedostomäärien kasvaessa, laitteita uusiessa ja viimeistään ensimmäisen kovalevyn hajotessa. Vai oletko kenties joskus miettinyt kuvaportfolion perustamista tai valokuvien myymistä? Tai kenties yrityksesi etsii ratkaisua kuvien jakamista, tarkastamista ja jakelua varten. Näihin ongelmiin ja kysymyksiin on vastauksena useimmiten pilvipohjainen palvelu, joiden kirjosta nostan tähän omassa käytössä hyväksi havaitun palvelun nimeltään SmugMug. Nimi saattaa kuulostaa hassulta, mutta palvelu on todella kaikenkattava. Mikä siitä on tehnyt oman valintani?

Rajaton tallennustila valokuville, yksi hinta (Basic Plan)

SmugMug tarjoaa valokuville rajattoman tallennustilan. Kuvat tallennetaan täydellä resoluutiolla, eikä muitakaan rajoituksia ole. Jos etsit valokuvillesi paikkaa, missä ei tarvitse jännittää kuukausimaksun nousua tallennuskapasiteetin näyttäessä punaista, olet oikean palvelun äärellä. Voit asentaa puhelimeen tai tietokoneelle SmugMugin aplikaation, mikä hoitaa varmuuskopioinnin automaattisesti, eli kyseessä on todella “aktivoi ja unohda” -tyyppinen palvelu niin halutessasi. SmugMugiin voit ladata talteen myös videot.

Oma verkkosivu kuvillesi ja kuvien jakaminen

Kuvat voi palvelussa jaotella kansioihin ja albumeihin, joiden yksityisyyttä voi säätää. Voit siis halutessasi pitää kaikki kuvat piilossa tai luoda vaikka perhejuhlista albumin ja jakaa sen kaikille, joille haluat. Juhlavieraat voivat ladata albumin ja täyskokoiset kuvat palvelusta itselleen. Kuvia voi järjestellä yksinkertaisella drag and drop -editorilla. Kuvista voit tilata itsellesi myös erikokoisia paperiversioita, tauluja, jääkaappimagneetteja, avaimenperiä ja muita tuotteita suoraan palvelusta. Kuvia pystyy myös rajaamaan ja kääntämään palvelussa, lisäämään niihin metatietoja ja muokkamaan värejä valmiilla preseteillä. Nämä ominaisuudet sisältyvät Basic Planiin.

Basic Planin hinta on 11 dollaria kuukaudessa tai 93 dollaria vuodessa.

Lisää ominaisuuksia lisähinnalla

Basic Planin lisäksi tarjolla on 3 laajempaa pakettia, jotka tuovat mukanaan laajemmat mahdollisuudet kuvien esittelyyn sivulla, kuvien myymiseen ja asiakkaiden hallintaan. Pakettien hinnat sijoittuvat 16 ja 52 dollarin kuukausihinnan väliin riippuen paketista. Itselläni ei näistä ole ainakaan vielä kokemusta, pakettien sisällöt on esiteltynä ja vertailtuna SmugMugin hinnastosivulla.

RAW-tiedostojen tallennus alkaen 3 dollaria kuukaudessa

Itselläni on siis käytössä Basic Plan, koska käyttötarkoitus on vain ja ainoastaan arkistoida kuvia ja satunnaisesti jakaa eri albumeita tuttaville. Varsinaisen paketin laajentamisen sijaan koin erittäin näppäräksi sen, että SmugMug tarjoaa RAW-tiedostojen tallentamisen erikseen ostettavana lisäpalveluna, minkä aloituskustannus on käytännössä naurettavan pieni, eli 3 dollaria kuussa. 3 dollarilla voi varmuuskopioida 512 gigatavua RAW-tiedostoja ja 5 dollarilla tallenustilaa saa teratavun verran. Tämän jälkeen tilaa voi ostaa lisää 5 dollaria/teratavu. RAE-tiedostot synkkaavat palveluun suoraan Lightroomista SmugMugin pluginilla ja voin valita, mitkä tiedostot synkronoin, jos haluan säästää tilaa. Käytännössä aloituspakettiin saa mahtumaan jo noin 10 000 RAW-tiedostoa, eli aika rauhassa saa varmuuskopioida.

Palvelua voi testata ilmaiseksi 14 päivää, ilman luottokorttia. Suosittelen!
Lisäksi käyttämällä tätä linkkiä saat tilauksesta 15% alennuksen, kun kyseessä on uusi rekisteröityminen.

 

Unlimited Photo Storage