Skip to main content

Jos elämää helpottavista sovelluksista pitäisi nostaa jalustalle yksi, olisi se ehdottomasti salasanojen hallintasovellus 1Password. Nimensä mukaisesti kyseessä on salasanojen hallintaan tarkoitettu sovellus / palvelu, jonka ansiosta käyttäjän tarvitsee muistaa vain yksi salasana ja 1Password hoitaa siitä eteenpäin loput. Käytännössä 1Password on siis säilö, mihin voit tallentaa kaikkien palveluiden kirjautumistiedot, luottokortit, palvelintunnukset ja kaiken muun salassapidettävän, mitä et halua unohtaa.

1 salasana muistettavaksi

1Passwordissa kaikki muut salasanasi ja tärkeät tietosi on suojattu pääsalasanalla, jonka vain sinä tiedät. Kirjautumistunnukset ja muut yksityiset tiedot tallennetaan turvallisesti salasanavarastoon, minkä voi avata joko kirjoittamalla pääsalasanan tai käyttämällä sormenjälkitunnistusta tai Face-Id:tä. Kun palvelu/sovellus avataan verkkosivulla olevassa lomakkeessa, lomakkeen tiedot täytetään automaattisesti. Uusiin palveluihin rekisteröidyttäessä voit luoda 1Passwordin avulla käytännössä minkä pituisen salasanan vain, tallentaa sen palveluun ja sen jälkeen unohtaa. Itselläni ei ole enää vuosiin ollut mitään käsitystä millaisia salasanoja eri palveluissa on, koska olen generoinut kaikkiin parikymmentä merkkiä pitkät monimutkaiset merkkisarjat salasanoiksi 1Passwordissa ja tallentanut se sinne.

1Password on saatavilla kaikille laitteille, selaimille ja käyttöjärjestelmille. 1Password synkronoi tiedot saumattomasti laitteiden välillä, joten salasanat on aina mukana eri laitteilla. Selaimiin saatavien lisäosien avulla eri nettilomakkeiden täyttäminen on entistäkin helpompaa.

Eri holvit eri tarkoituksiin

1Passwordiin voit luoda erilaisia säilöjä eli holveja eri käyttötarkoituksia varten. Näin esim. työhön liittyvät salasanat pysyvät järjestyksessä ja erillään muista salasanoista. Sinällään tällä ei normikäytössä ole merkitystä, mutta jos pidät järjestyksestä, pidät myös tästä. Salasanoihin liittyviä tietoja voi muokata sovelluksessa tai selaimessa (esim. url-osoitteita, missä salasanoja käytetään).

2-vaiheinen tunnistautuminen

Kaikkien muiden hyvien ominaisuuksien lisäksi 1Password sisältää yhden todella mainion ja elämää helpottavan ominaisuuden, eli tuen 2-vaiheiselle tunnistautumiselle. Voit siis unohtaa kaikki muut koodigeneraattorit, tekstiviestit ja muut vahvistukset. Kun lisäät 2-vaiheisen todennuksen sovellukseksi 1Passwordin, saat varmistuskoodin automaattisesti täytettynä sovelluksesta aina, kun sitä kysytään. Jos käytössä on 1Passwordin Perhe- tai Business-tilaus, voi salasanoja ja todennuskoodeja jakaa eri käyttäjille. Tämä helpottaa esim. sometilien ylläpitoa yrityksissä huomattavasti, koska kaikki käyttäjät saavat varmennuskoodit samasta paikasta ilman vaikeaa tekstiviesti- tai sähköpostirumbaa.

Jos siis kaipaat helpotusta salasana-arkeen, ota käyttöön 1Password. Palvelu maksaa yksittäiselle käyttäjälle 2,99$ kuukaudessa, Perhe-tili (5 käyttäjää) 4,99$ kuukaudessa ja Business-tili 7,99$/kk/käyttäjä.

1password