Skip to main content

Arvonnat ja kilpailut ovat helppo ja nopea tapa lisätä “pöhinää” sekä liikennettä ja ennen kaikkea sitoutumista Facebook-sivuilla. Aika usein törmään kysymykseen, miten osallistuneiden joukosta sitten parhaiten ja helpoiten arvotaan voittaja. Tähän tarkoitukseen on olemassa useita työkaluja, mutta koska niiden käyttäminen on vaatinut Facebook-kirjautumista, päätin luoda oman suomenkielisen arvontatyökalun Facebook arvontojen suorittamiseen.

Ihan aluksi kuitenkin Facebookin kilpailusäännöt tiivistettynä. Huomaa, että säännöt elävät jatkuvasti, kannattaa aina katsoa myös Facebookin sivujen käyttöehdot. Allekirjoittanut vapauttaa itsensä vastuusta sääntöjen ajantasaisuuden suhteen.

Kilpailuun osallistumisen ehtona saa olla

 • Julkaisusta tykkääminen
 • Julkaisun kommentointi. Kilpailuissa kannattaa käyttää ehtona nimenomaan kommentointia, koska tällöin voittajalle voidaan lähettää yksityisviesti sivun nimissä ja voittaja yleensä saadaan myös kiinni. Pelkkää tykkääjää on vaikeampi saavuttaa, koska kaikki eivät välttämättä aktiivisesti seuraa sivun julkaisuja. Viestillä vastaamiseen on kuitenkin sellainen reunaehto, että yli 7 päivää vanhaan kommenttiin ei pysty vastaamaan kuin kommentilla. Kannattaa siis harkita kilpailun pitämistä alle viikon mittaisena.

Kilpailuun osallistumisen ehtona EI saa olla

 • Sivusta tykkääminen (voidaan asettaa joku tykkäysraja ehdoksi arvonnan toteutumiseksi, mutta osallistujan ei ole pakko tykätä) Lisäksi voidaan käyttää ns. Fangatea, eli pakottaa käyttäjä tykkäämään sivusta, jotta pääsee osallistumaan kilpailuun. Tällöin kilpailu täytyy rakentaa erillisellä lomakkeella, ei normaalilla postauksella seinällä.
 • Julkaisun jakaminen
 • Kaverin tagaaminen julkaisuun

Lisäksi kisassa pitää selkeästi mainita:

 • Mihin asti aikaa osallistua
 • Milloin arvotaan
 • Miten voittajille ilmoitetaan
 • “Facebook ei ole mukana arvonnassa” -maininta. Muista kirjoittaa Facebook (tai Instagram) oikein.

Vinkki: Kirjoita kilpailuista / arvonnoista kiinteät säännöt verkkosivuillesi, niin voit vain linkittää niihin. Kirjoita tällöin postaukseen “Facebook ei ole mukana arvonnassa. Tarkemmat säännöt osoitteessa xxx”. Esimerkki säännöistä tämän sivun lopussa.

Facebook-arvonnan suorittaminen

Arvontaa varten olen siis luonut työkalun nimeltään Onnetar (aika vaikea oli keksiä nimi). Tämäkin sovellus vaatii Facebook-kirjautumisen, koska sivujen dataa ei saa käyttöön APIn kautta muuten. Etuna muihin vastaaviin on se, että palvelun tarjoajan naama on nähtävillä tällä sivulla ja lisäksi Onnettaresta pääset lähettämään voittajalle viestin, koska tulos sisältää linkin voittaneeseen kommenttiin. Onnettaren käyttö on helppoa,

 • Kirjaudu sisään FB-tunnuksilla
 • Anna käyttöoikeus sivuihisi ja sivujen kommentteihin
 • Valitse sivu, jolta haluat arpoa
 • Valitse postaus, mistä haluat arpoa
 • Arvo voittaja
 • Klikkaa linkkiä kommenttiin ja vastaa voittajalle

Avaa Onnetar

Muita työkaluja

Tällä sivulla on aiemmin esitelty muita vastaavia työkaluja. Jos et halua käyttää Onnetarta, valitse joku näistä:

Fan Page Karma
Commentpicker

Fan Page Karma tai Commentpicker eivät anna suoraa linkkiä arvottuun kommenttiin, joten joudut kaivamaan sen itse.

*Pro-tip: Jos käytät Googlen Chrome -selainta, voit asentaa bookmarkletin, jolla saat kaikki kommentit avattua yhdellä klikkauksella.  Käyttö omalla vastuulla. Yli 10 000 kommentin avaamisessa itselläni kesti aika tovi ja kone jäätyi totaalisesti prosessin aikana. Bookmarklet löytyy täältä: http://uidev.hemiola.com/js/bookmarklet.html

Miten kirjoitan somearvonnan säännöt?

Tässä vielä esimerkki verkkosivuille tehtävästä kiinteästä sääntösivusta.

Yritys XYZ:n somearvontojen säännöt

1. Arvonnan järjestäjä
Yritys XYZ OY
Katuosoite
40100 Jyväskylä
Y-tunnus:1234567-1

2. Osallistumisaika
Osallistumisaika ilmoitetaan ko. arvonnan yhteydessä.

3. Arvontaan osallistuminen
Arvontaan osallistutaan aina kommentoimalla arvontajulkaisua.

4. Arvonnan suorittaminen ja voittajan julkistaminen
Voittaja arvotaan Facebookissa aina arvontajulkaisua kommentoineiden joukosta. Instagram-arvonnoissa voittaja voidaan arpoa joko julkaisusta tykkänneiden, sitä kommentoineiden tai profiilia seuraavien kesken. Arvontakriteeri ilmoitetaan tällöin julkaisussa. Osallistumisajan päättyminen ilmoitetaan aina arvonnan yhteydessä. Arvonta suoritetaan tämän jälkeen 2 päivän kuluessa ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti yksityisviestillä. Kaikki osallistujiin ja voittajaan liittyvä viestintä tuhotaan 1 kk aikana, kun voittaja on tavoitettu ja palkinto on toimitettu hänelle. Arvonta suoritetaan satunnaisotannalla Yritys XYZ:n toimistolla, ellei arvontajulkaisussa toisin mainita.

5. Arvontapalkinto
Arvontapalkinto ilmoitetaan arvontajulkaisun yhteydessä.

Palkinto on noudettava henkilökohtaisesti eikä sitä voi vaihtaa rahaksi. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 7 päivässä, arvotaan uusi voittaja. Facebook/Instagram ei ole mukana arvonnan järjestäjänä, vaan tarjoaa ainoastaan alustan arvonnan järjestämiselle.

6. Arvonnan järjestäjän vastuu
Yritys XYZ Oy rajoittaa vastuunsa arvonnan kohteena olevaan palkintoon. Arvonnan järjestäjä maksaa arvonnasta aiheutuvat arpajaisverot.

7. Sääntöjen muuttaminen
Yritys XYZ Oy pidättää oikeuden tehdä muutoksia ilman erillistä ilmoitusta arvontaan, sen sääntöihin, palkintoihin, ajankohtaan tai muihin arvonnan toteuttamiseen vaikuttaviin seikkoihin. Muutoksista ilmoitetaan arvontajulkaisun yhteydessä.

8. Arvonnan julkisuus
Arvontaan osallistumalla osallistujat myöntävät palkinnon voittaessaan arvonnan järjestäjälle oikeuden julkaista hänen nimensä ja kuvansa ilman erillistä suostumusta tai korvausta. Voittajan nimi ja kuvamateriaalia voidaan jakaa julkisesti Yritys XYZ Oy:n sosiaalisen median kanavissa.

9. Tietojenkäsittelyperiaatteet
Yritys XYZ Oy:n tietosuojaselosteisiin ja rekistereihin voit tutustua tällä sivulla (linkki tietosuojaselosteeseen).

Muokattu viimeksi 15.2.2022