Skip to main content

Tämä ei ole ensimmäinen eikä varmasti viimeinen opas Twitterin käytön aloittamiseen. Vanha se toki on, alkuperäinen kirjoitus on siis vuodelta 2014. Kannattaa siis käydä läpi myös vaikkapa Twitterin oma ohjesivusto.Tätä kyseistä artikkelia päivitetään parhaillaan.

Alun perin kirjoitin tämän artikkelin saatuani silloisen organisaationi johtoryhmän ja ison osan asiantuontijoistamme innostumaan Twitteristä ja sosiaalisesta mediasta. Vuosi oli siis 2014 ja some ei ollut todellakaan itsestäänselvyys kaikissa organisaatioissa. Toisin on nyt. Ajattelin siis tuolloin kirjoittaa heidän käyttöönsä selviytymisoppaan, josta on varmasti iloa muillekin. Käyn tässä läpi tilin perustamisen, profiilin hiomisen ja perusasiat twiittamisesta. Mikäli tilausta on, voin pureutua myöhemmin tarkemmin eri osa-alueisiin. Jätä kommentti tai laita viestiä Twitterissä 🙂

Mikä on Twitter?

Twitter on mikroblogipalvelu. Mikro siksi, että viestin pituus on maksimissaan 280 merkkiä (alunperin vain 140 merkkiä). Blogi siksi, että yksi tai useampi kirjoittaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti niin, että uudet tekstit ovat helposti löydettävissä, ja niin että vanhat tekstit säilyvät luettavina ja muuttumattomina uusista teksteistä huolimatta (wikipedia).

Twitteriin voi lähettää, eli twiitata pelkkää tekstiä, linkkejä, kuvia, videota (esim. Youtubesta) tai näiden yhdistelmiä. Muiden twiittejä voi jakaa omille seuraajilleen (retweet), lisätä omiin suosikkeihin (favorite) tai niihin voi vastata, jolloin syntyy keskustelua. Myös GIF-animaatiot ovat suosittuja.

Oman tilin luominen

Tilin voit luoda puhelimen Twitter-sovelluksella tai selainversiossa. Nyt luodaan tili jälkimmäisellä vaihtoehdolla. Surffaile siis osoitteeseen https://twitter.com/signup ja seuraa annettuja ohjeita. Twitterin oma ohje tilin luomiseen löytyy täältä.

Twitter-tilin luominen

 

(Olen poistanut tästä alkuperäisen ohjeen profiilin muokkamisesta, koska se ei enää ollut millään tavalla ajan tasalla)

Miten siellä Twitterissä toimitaan?

Yläpalkista löydät kaikki tarvitsemasi toiminnot. Samat toiminnot löytyvät myös mobiiliaplikaatioista. (Mobiilikuvankaappaus Windows Phone -versiosta.)


Twiitin kirjoitus löytyy sulkakynä -kuvakeen takaa. Twiitti koostuu 140 merkistä. Kuvan tai linkin lisääminen lyhentää ”vapaan tekstin” osuutta. Lisäksi twiittiin voidaan sisällyttää jonkin käyttäjän twitterhandle (@käyttäjätunnus) ja/tai hashtageja (#).

Twitterhandle (@käyttäjätunnus)

Lisäämällä twiittiin jonkin käyttäjän käyttäjätunnuksen on twiitti osoitettu ensisijaisesti juuri tälle henkilölle. Jos twiitti alkaa @-merkillä, näkyy twiitti vain tälle käyttäjälle JA kaikille niille, jotka seuraavat teitä molempia. Jos @-merkin edessä on tekstiä, on viesti edelleen ensisijaisesti tarkoitettu ko. henkilölle, mutta samalla julkisesti näkyvissä kaikille seuraajillesi. Yleinen käytäntö on, että twiitin alkuun lisätään piste, jos twiitin halutaan olevan julkinen, mutta halutaan kuitenkin herättää tietyn henkilön huomio. (.@käyttäjätunnus). Twitterhandle voi esiintyä missä kohtaa twiittiä tahansa, niitä voi olla useita ja keskusteluun voi kutsua uusia ihmisiä lisäämällä uusia handleja. Hyvä tapa ilmoittaa muille keskustelussa oleville uuden henkilön kutsusta, on kirjoittaa twiittiin ping @käyttäjätunnus.
Handlen lisääminen twiittiin lähettää kyseisille henkilöille ilmoituksen, että heidät on mainittu twiitissä.

Hashtag

Hashtag on asiasana, jolla eri aihepiirit ja keskustelunaiheet tunnistetaan Twitterissä. Hashtag alkaa aina risuaidalla (#). Hyvä hashtag kuvaa aihetta yhdellä sanalla. Esim. #keskimaa kertoo kaikille, että tässä twiitissä puhutaan Keskimaasta. Itse ajattelen, että yksi hashtag kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Twitterissä on paljon vakiintuneita hashtageja esim. tapahtumilla ja erialaisilla yhteisöillä.

#digitalist – Digitalist Network -yhteisön tunniste
#parantajat – Ryhmä, joka ideoi digitaalisia ratkaisuja arjen ongelmiin.
#FF – Follow Friday, eli perjantaisin käytettävä tagi, jolla suositellaan muille seurattavia. Tällöin twiitissä kerrotaan jotain henkilöstä, lisätään @käyttäjätunnus ja #FF (suomessa myös #FFfi)
#tgif – Thank God It’s Friday 🙂

Lisää hashtageja löydät täältä.

Hashtag on yksi sana, eli välilyönti katkaisee tagin. Kirjoita siis sanat yhteen tai käytä mieluiten lyhyempää tagia. Jos haluat muodostaa taivutusmuodosta tagin, käytä jotain merkkiä tai välilyöntiä katkaisemaan tagi. (#Keskimaa’n, #Keskimaa.n, #Keskimaa n)

Keskusteluun osallistuminen

Twitterin perusajatus on se, että voit osallistua mihin tahansa keskusteluun. Keskusteluun osallistut vastaamalla jonkin käyttäjän viestiin. Lisäksi voit jakaa jonkin keskustelun retweettaamalla sen tai lisätä omiin suosikkeihisi. Hyviin käytöstapoihin kuuluu, että jos sinut mainitaan jossain twiitissä, lisäät sen ainakin suosikkeihisi. Mieluiten tietenkin vastaat. Useat käyttäjät kiittävät seuraamisesta, tee niin jos vain ehdit. Suosikkeihin lisääminen ja retweettaaminen kertovat käyttäjälle, että pidit twiittiä hyvänä ja mielenkiintoisena.

Voit Retweetata yksinkertaisesti painamalla Retweet -nappia. Toinen tapa on kopioida twiitti, lisätä alkuun RT ja alkuperäisen twiittaajan @käyttäjätunnus. Tällöin voit lisätä retweettiin oman kommenttisi.

Jos retweettaisin tämän viestin jälkimmäisellä tavalla, voisin kirjoittaa vaikkapa: ”Asiaa! RT @antti_maatta Suomalaiset äänestävät…”

Jos retweettaat ja muokkaat alkuperäistä twiittiä, kirjoita alkuun MT (Modified Tweet) RT:n sijaan.

Yksityisviestit

Toisiaan seuraavat käyttäjät voivat lähettää toisilleen myös yksityisviestejä (Direct Message, DM). DM:n voit lähettää käyttäjän profiilisivulta. Twitterin DM -ohje löytyy täältä.

Seurattavia

Aloita vaikkapa uutispalveluista ja työkavereista. Hae mielenkiintoisia aihepiirejä Twitterin hakutoiminnolla. Kun joku retweettaa mielenkiintoisen twiitin, seuraa alkuperäistä kirjoittajaa. Seuraa takaisin heitä, jotka seuraavat sinua. Muista kuitenkin, että takaisin ei ole pakko seurata, jos henkilö ei ole yhtään kiinnostava. Itse luen aina käyttäjän bion ja muutaman uusimman twiitin ja teen päätöksen seuraamisesta. En pahastu, jos minua ei seurata takaisin. Twitterin timeline täyttyy aika nopeasti twiiteistä ja on hyvä, jos siellä on vain minua kiinnostavaa asiaa.

Voit aloittaa vaikka seuraamalla minua. Olen koonnut myös listaa S-ryhmään liittyvistä twiittaajista, löydät sieltä varmasti seurattavaa, jolla pääset alkuun.

Muista, että perjantai on Follow Friday ja suosittele seuraamiasi henkilöitä muille. Samalla löydät varmasti uusia tuttavuuksia.

Tervetuloa Twitteriin, toivottavasti pääset tällä alkuun. Varsinaiseen twiitin sisältöön en tässä postauksessa pureudu, sen aika olkoon myöhemmin. Lue kuitenkin kirjoitukseniuskalluksesta sosiaalisessa mediassa.

Linkkejä

Lisäilen tähän linkkejä sitä mukaa, kun niitä tulee vastaan.