Tämä ei ole ensimmäinen eikä varmasti viimeinen opas Twitterin käytön aloittamiseen. Hyviä oppaita löytyy verkosta pilvin pimein, vaikka Johanna Hurmerinnan tai Somecon blogeista. Myös Twitterin oma ohjesivusto kannattaa käydä läpi.

Koska olen viime aikoina puhunut organisaatiomme ihmisiä liittymään twiittajien iloiseen joukkoon, ajattelin kirjoittaa heidän käyttöönsä selviytymisoppaan, josta on varmasti iloa muillekin. Käyn läpi tilin perustamisen, profiilin hiomisen ja perusasiat twiittamisesta. Mikäli tilausta on, voin pureutua myöhemmin tarkemmin eri osa-alueisiin. Jätä kommentti tai laita viestiä Twitterissä 🙂

Mikä on Twitter?

Twitter on mikroblogipalvelu. Mikro siksi, että viestin pituus on maksimissaan 140 merkkiä. Blogi siksi, että yksi tai useampi kirjoittaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti niin, että uudet tekstit ovat helposti löydettävissä, ja niin että vanhat tekstit säilyvät luettavina ja muuttumattomina uusista teksteistä huolimatta (wikipedia).

Twitteriin voi lähettää, eli twiitata pelkkää tekstiä, linkkejä, kuvia, videota (esim. Youtubesta) tai näiden yhdistelmiä. Muiden twiittejä voi jakaa omille seuraajilleen (retweet), lisätä omiin suosikkeihin (favorite) tai niihin voi vastata, jolloin syntyy keskustelua.

Oman tilin luominen

Tilin voit luoda puhelimen twitter-sovelluksella tai selainversiossa. Nyt luodaan tili jälkimmäisellä vaihtoehdolla. Surffaile siis osoitteeseen Twitter.com. New to Twitter –laatikossa, kirjoita oma nimesi, sähköpostiosoitteesi, haluamasi salasana ja paina Sign up for Twitter.

Twitter rekisteröityminen

Seuraavassa vaiheessa Twitter ilmoittaa onko nimi ja sähköpostiosoite ok. Kirjoita seuraavaksi hyvä salasana ja valitse käyttäjänimi, eli Twitterhandle. Tämä tunnus on se, jolla sinut tunnistetaan palvelussa. Ajattele sitä vaikkapa osoitteena, mikä kirjoitetaan, kun sinuun halutaan olla yhteydessä. Paina Create my account ja tilisi on valmis.

Tämän jälkeen Twitter kyselee mielenkiinnon kohteitasi ja tarjoaa sinulle seurattavia. Voit valita listalta mielenkiintoista seurattavaa tai poistaa kaikki ehdotukset rastista ja jatkaa ilman valintoja. Lopuksi twitter vielä kyselee haluatko tuoda yhteystietoja ja etsiä sitä kautta ystäviä Twitteristä. Itse olen hypännyt kaikki nämä yli, mutta en kiellä käyttämästä.

Kun kaikki kohdat on läpikäyty, olet twitterissä ja näet oman etusivusi. Saat samalla sähköpostiisi vahvistuslinkin, jolla voit vahvistaa tilisi.

Seuraavaksi paina oikeassa yläkulmassa olevaa rattaan kuvaa ja valitse ”settings”. Täältä voit muuttaa asetuksia, kuten kieltä ja aikavyöhykettä, tai vaikkapa poistaa Twitter -tilisi, jos sille joskus tulee tarvetta. Vasemmalla näet pitkän listan eri asetuksia. Voit valita, mitä ilmoituksia haluat sähköpostiisi, vaihtaa salasanaasi ja säätää turvallisuusasetuksia. Perussäädöillä pärjäät hyvin ja näitä voit käydä muuttamassa, kun Twitter alkaa käydä tutummaksi. Nyt me kuitenkin haluamme muokata profiiliasi ja valitsemme siksi vasemmalta ”Profile”

Koska olet uusi Twitterissä, on profiilikuvanasi muna. Ensimmäiseksi haluamme vaihtaa tähän kasvokuvasi. Lataa siis koneeltasi hyvä kuva itsestäsi. Kuvan koko on maksimissaan 2Mt / 400x400px. Tämän jälkeen voit ladata otsikkokuvan (vastaava kuin Facebookin coverkuva). Tämän kuvan koko on 5Mt / 1500x500px.

Kirjoita itsestäsi max 160 merkkiä pitkä esittely ja lisää verkkosivusi osoite (LinkedIn, blogi, yrityssivu). Seuraavaksi voit vielä (halutessasi) linkittää Twitterin omaan Facebook-profiilisi.

Kun kaikki on valmista, paina tallenna ja olet valmis Twiittailemaan! Jos haluat, voit vielä valita asetuksissa ”Design” -kohdan ja muokata Twitter -sivusi taustakuvaa ja värimaailmaa.

Miten siellä Twitterissä toimitaan?

Yläpalkista löydät kaikki tarvitsemasi toiminnot. Samat toiminnot löytyvät myös mobiiliaplikaatioista. (Mobiilikuvankaappaus Windows Phone -versiosta.)


Twiitin kirjoitus löytyy sulkakynä -kuvakeen takaa. Twiitti koostuu 140 merkistä. Kuvan tai linkin lisääminen lyhentää ”vapaan tekstin” osuutta. Lisäksi twiittiin voidaan sisällyttää jonkin käyttäjän twitterhandle (@käyttäjätunnus) ja/tai hashtageja (#).

Twitterhandle (@käyttäjätunnus)

Lisäämällä twiittiin jonkin käyttäjän käyttäjätunnuksen on twiitti osoitettu ensisijaisesti juuri tälle henkilölle. Jos twiitti alkaa @-merkillä, näkyy twiitti vain tälle käyttäjälle JA kaikille niille, jotka seuraavat teitä molempia. Jos @-merkin edessä on tekstiä, on viesti edelleen ensisijaisesti tarkoitettu ko. henkilölle, mutta samalla julkisesti näkyvissä kaikille seuraajillesi. Yleinen käytäntö on, että twiitin alkuun lisätään piste, jos twiitin halutaan olevan julkinen, mutta halutaan kuitenkin herättää tietyn henkilön huomio. (.@käyttäjätunnus). Twitterhandle voi esiintyä missä kohtaa twiittiä tahansa, niitä voi olla useita ja keskusteluun voi kutsua uusia ihmisiä lisäämällä uusia handleja. Hyvä tapa ilmoittaa muille keskustelussa oleville uuden henkilön kutsusta, on kirjoittaa twiittiin ping @käyttäjätunnus.
Handlen lisääminen twiittiin lähettää kyseisille henkilöille ilmoituksen, että heidät on mainittu twiitissä.

Hashtag

Hashtag on asiasana, jolla eri aihepiirit ja keskustelunaiheet tunnistetaan Twitterissä. Hashtag alkaa aina risuaidalla (#). Hyvä hashtag kuvaa aihetta yhdellä sanalla. Esim. #keskimaa kertoo kaikille, että tässä twiitissä puhutaan Keskimaasta. Itse ajattelen, että yksi hashtag kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Twitterissä on paljon vakiintuneita hashtageja esim. tapahtumilla ja erialaisilla yhteisöillä.

#digitalist – Digitalist Network -yhteisön tunniste
#parantajat – Ryhmä, joka ideoi digitaalisia ratkaisuja arjen ongelmiin.
#FF – Follow Friday, eli perjantaisin käytettävä tagi, jolla suositellaan muille seurattavia. Tällöin twiitissä kerrotaan jotain henkilöstä, lisätään @käyttäjätunnus ja #FF (suomessa myös #FFfi)
#tgif – Thank God It’s Friday 🙂

Lisää hashtageja löydät täältä.

Hashtag on yksi sana, eli välilyönti katkaisee tagin. Kirjoita siis sanat yhteen tai käytä mieluiten lyhyempää tagia. Jos haluat muodostaa taivutusmuodosta tagin, käytä jotain merkkiä tai välilyöntiä katkaisemaan tagi. (#Keskimaa’n, #Keskimaa.n, #Keskimaa n)

Keskusteluun osallistuminen

Twitterin perusajatus on se, että voit osallistua mihin tahansa keskusteluun. Keskusteluun osallistut vastaamalla jonkin käyttäjän viestiin. Lisäksi voit jakaa jonkin keskustelun retweettaamalla sen tai lisätä omiin suosikkeihisi. Hyviin käytöstapoihin kuuluu, että jos sinut mainitaan jossain twiitissä, lisäät sen ainakin suosikkeihisi. Mieluiten tietenkin vastaat. Useat käyttäjät kiittävät seuraamisesta, tee niin jos vain ehdit. Suosikkeihin lisääminen ja retweettaaminen kertovat käyttäjälle, että pidit twiittiä hyvänä ja mielenkiintoisena.

Voit Retweetata yksinkertaisesti painamalla Retweet -nappia. Toinen tapa on kopioida twiitti, lisätä alkuun RT ja alkuperäisen twiittaajan @käyttäjätunnus. Tällöin voit lisätä retweettiin oman kommenttisi.

Jos retweettaisin tämän viestin jälkimmäisellä tavalla, voisin kirjoittaa vaikkapa: ”Asiaa! RT @antti_maatta Suomalaiset äänestävät…”

Jos retweettaat ja muokkaat alkuperäistä twiittiä, kirjoita alkuun MT (Modified Tweet) RT:n sijaan.

Yksityisviestit

Toisiaan seuraavat käyttäjät voivat lähettää toisilleen myös yksityisviestejä (Direct Message, DM). DM:n voit lähettää käyttäjän profiilisivulta. Twitterin DM -ohje löytyy täältä.

Seurattavia

Aloita vaikkapa uutispalveluista ja työkavereista. Hae mielenkiintoisia aihepiirejä Twitterin hakutoiminnolla. Kun joku retweettaa mielenkiintoisen twiitin, seuraa alkuperäistä kirjoittajaa. Seuraa takaisin heitä, jotka seuraavat sinua. Muista kuitenkin, että takaisin ei ole pakko seurata, jos henkilö ei ole yhtään kiinnostava. Itse luen aina käyttäjän bion ja muutaman uusimman twiitin ja teen päätöksen seuraamisesta. En pahastu, jos minua ei seurata takaisin. Twitterin timeline täyttyy aika nopeasti twiiteistä ja on hyvä, jos siellä on vain minua kiinnostavaa asiaa.

Voit aloittaa vaikka seuraamalla minua. Olen koonnut myös listaa S-ryhmään liittyvistä twiittaajista, löydät sieltä varmasti seurattavaa, jolla pääset alkuun.

Muista, että perjantai on Follow Friday ja suosittele seuraamiasi henkilöitä muille. Samalla löydät varmasti uusia tuttavuuksia.

Tervetuloa Twitteriin, toivottavasti pääset tällä alkuun. Varsinaiseen twiitin sisältöön en tässä postauksessa pureudu, sen aika olkoon myöhemmin. Lue kuitenkin kirjoitukseniuskalluksesta sosiaalisessa mediassa.

Linkkejä

Lisäilen tähän linkkejä sitä mukaa, kun niitä tulee vastaan.