Skip to main content

*Päivitetty 12.2.2021.

Yksi Facebookin parhaimpia ominaisuuksia yrityskäytössä on julkaisujen ajastaminen. Tämä mahdollistaa esim. kampanjapostausten suunnittelun hyvissä ajoin etukäteen ja vapauttaa aikaa ns. “hetkessä elämiseen” ja spontaanien postausten tekoon. Facebookin Creator Studio ja Business Suite -mobiilisovellus mahdollistavat nyt myös Instagram-postausten ajastamisen, mutta markkinoilla on monipuolisempiakin vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja on monia, kuten Buffer tai omasta mielestäni monipuolisin Hootsuite, mutta matalimman kynnyksen ajastamiseen mahdollistaa Later, joka tunnettiin aiemmin nimellä Latergram.

Later on sekä mobiilisovellus, että selaimella käytettävä palvelu. Mobiilikäyttö on helppoa ja nopeaa, selainversion suurin etu on kuvien massatuonti ja drag and drop -tyylinen sijoittelu suoraan kalenterinäkymään. Ilmaistili sisältää yhden käyttäjän, yhden Instagram-tilin, yhden Facebook-tilin sekä 30 postausta/kk molempiin kanaviin. Maksullinen versio mahdollistaa useamman tilin, käyttäjän ja nostaa postausten määrää. Lisäksi 9€ kuukausimaksulla Laterilla voi ajastaa myös Instagram-tarinoita. Maksullinen versio mahdollistaa myös videoiden ja karusellipostausten ajastuksen. Eri lisenssien eroja voit tarkastella täällä.
Käsittelen tässä kuitenkin enemmän ilmaisversiota, koska se riittää jo mainiosti yhden tilin ylläpitoon ja perusajasteluun. Mikäli olet valmis panostamaan julkaisemiseen rahallisesti, kannattaa vertailuun ottaa mukaan myös esim. aiemmin mainitsemani Buffer ja Hootsuite. Kannattaa ehdottomasti tutustua myös Tailwind-nimiseen palveluun, jonka esittelen täällä.

AJASTAMINEN

Lataa Later sovelluskaupasta (iOS / Android). Aloitusruudussa sovellus pyytää yhdistämään Instagram-tilin (Voit luoda erillisen tilin myös sähköpostilla, jos haluat). Kirjaudu sisään Instagramiin, jonka jälkeen palaat takaisin sovellukseen. Mikäli käytössäsi on Instagram Business -tili, pyytää Later vielä erillisen Facebook-vahvistuksen. Samalla palveluun yhdistyy myös haluamasi ja hallinnoimasi FB-sivu.

Ensimmäisen ajastetun postauksen pääset tekemään napauttamalla vasemmasta alakulmasta Mediakirjaston auki.

Laterin käytön aloitus ja ensimmäinen postaus

Voit käyttää Laterin omaa kamarasovellusta tai lisätä kuvan puhelimen kuvakirjastosta (suosittelen jälkimmäistä). Kun kuva on latautunut mediakirjastoon, voit avata sen postaamista varten. Voit ladata useamman kuvan kirjastoon ja lisätä kuvaan muistiinpanon napauttamalla “Add notes for this media”. Tämä muistiinpano kopioituu myöhemmin automaattisesti kuvan mukana postauksen Caption-tekstiksi.

Jos haluat, voit muuttaa kuvan kuvasuhdetta valitsemalla Crop kuvan päältä. Voit tallentaa Lateriin valmiiksi hashtag-listoja ja valita niitä postaukseen napauttamalla Caption-ikonia vasemmassa alakulmassa.

Later - Käytön aloitus ja postaaminen

Valmiit hashtag-listat nopeuttavat postausten tekoa varsinkin, jos käytät paljon samoja hashtageja.

Kun olet lisännyt Captionin ja hashtagit, voit jatkaa eteenpäin valitsemalla next. Tämän jälkeen pääset ajastamaan postauksen tai postaamaan sen heti. Jos haluat käsitellä kuvaa vielä lähetysvaiheessa Instagramissa, ota Auto Publish pois päältä. Tällöin aplikaatio lähettää postausvaiheessa ilmoituksen ja postaus tehdään käsin. Jos haluat, että Later hoitaa postauksen puolestasi, jätä Auto Publish päälle.

Later - ajastus

“Pick a time” -kohdasta pääset valitsemaan postausajan mikäli haluat lähetyksen ajastaa. Tämän jälkeen postaus näkyy “Scheduled”-välilehdellä. Kun postaus on lähetetty, saat vielä notifikaatin puhelimeen.

SELAINVERSIO

Ajastaminen Instagramiin Laterin avulla on tehokas tapa säästää aikaa ja suunnitella sisältöjä kaikessa rauhassa. Kannattaa tutustua ehdottomasti myös selainversioon, jossa useamman julkaisun ajastaminen on helppoa. Voit yhdistää Lateriin myös esim. Google Driven tai Dropboxin sisältöjen lataamista varten.

Later desktop

Postausten tekeminen selaimessa tapahtuu vetämällä kuvia mediakirjastosta kalenterinäkymään ja sen jälkeen muokkaamalla aplikaation tavoin.

Later desktop

Selainversiossa voit myös tarkastella omaa Gridiäsi ja järjestellä tulevat postaukset niin, että gridisi on juuri sellainen kuin haluat.

STORIES

Laterin maksullinen versio mahdollistaa IG Stories -ajastuksen selaimella. Storyt tehdään samalla tavalla kuin tavallisetkin postaukset, vetämällä media kalenterinäkymään. Storyt eivät kuitenkaan julkaistu automaattisesti, vaan vaativat manuaalisen julkaisun. Later-sovellus siis lähettää ilmoituksen julkaisuajankohtana, jonka jälkeen Story postataan kuten normaalisti. Kyseessä on siis lähinnä valmiin Storyn väliaikaissäilö ja muistutuspalvelu.

Later ja IG Stories

Later on varsin näppärä ajastuspalvelu, joka soveltuu parhaiten pienille yrityksille ja yksityisille, jotka haluavat tehdä sisältöä Instagramiin tai muihin kanaviin suunnitelmallisesti. Isommille yrityksille ja suuriin kanava/postausmääriin löytyy muitakin vaihtoehtoja, jotka kannattaa kartoittaa ja kokeilla ennenkuin antaa luottokortin numeroa yhdellekään palvelulle.

Jos kaipaat lisää tietoa Laterista tai muista vastaavista palveluista, ota rohkeasti yhteyttä Twitterissä, Facebookissa tai LinkedInissä. Verkostoidun ja autan mielelläni!
Ja jos luontokuvat kiinnostavat, tervetuloa seuraamaan Instagramissa 🙂

LISÄÄ TIETOA LATERISTA

Later.com
Hinnasto ja ominaisuudet
Training
Laterin Blogi